Nej till vinstdrivande friskolor

Jag hoppas Miljöpartiets kongress beslutar idag att förbjuda vinster i friskolor. Det är nog bästa sättet att prioritera kvalitet hos friskolor.

De första – och de bästa – friskolorna startades och drevs av de allra seriösaste aktörerna, dvs eldsjälarna som motiveras av viljan att undervisa bättre, att skapa en bättre skola, där de har större frihet att pröva nya/egna idéer. Det var detta som Miljöpartiet ville när vi i drev igenom friskolereformen med stöd av de borgerliga partierna, mot den socialdemokratiska regeringen vilja förrförra mandatperioden. Dessa seriösa aktörer kommer alltjämt vilja och kunna starta och driva friskolor.

De oseriösa aktörerna, t ex de multinationella friskoleföretag vars huvudsyfte är att tjäna pengar, behövs inte överhuvudtaget, har inget att tillföra. Det är dessa som får sluta när vinst tas bort. So what?