Hur få bort gruset från vägrenar och gång- och cykelvägar på våren?

Veckobrev v. 49, 2011

Hur få bort gruset från vägrenar och gång- och cykelvägar på våren?

Nu är jag där, sedan ett år tillbaka. Inte bara med och styr i Krokoms kommun ytterligare en mandatperiod, utan nu också ordförande i Bygg- och miljönämnden. Ja! Nu gäller det att visa vad man går för. Nu har man makt att bestämma!

Fast så enkelt är det inte, att få till den förändring man vill åstadkomma. Ett exempel är den (relativt) nya gång- och cykelvägen (gc-vägen) från Ås ned till Byskogen. Den har funnits i tre vårar nu. Under vinter plogas och sandas den. Det är en ganska grovkornig sand, snarare ett grus.

Men sedan när våren kommer, tas det där gruset bort alldeles för sent. Så har det varit varje vår. Nu i våras låg gruset kvar minst en månad längre än nödvändigt. Det gjorde det svårare att cykla. Att åka rullskidor – något som är ganska populärt på denna sträcka – måste ha varit väldigt jobbigt.

Det är Trafikverket som ”äger” gc-vägen. Vid ett möte kring något annat i Ås tog jag upp frågan, det visar sig att Trafikverket har upphandlat grusborttagning, och hänvisar till företaget Svevia. Avsvär sig ansvar därmed, på något sätt.

Jobbigt, nu skickas man runt. Orka.

Det dröjde ett tag. Jag nämnde detta för en lämplig kommunal tjänsteman, men utan att ge tydligt direktiv – vad jag vill göra – och det hände inget.

Häromdagen: Nya tag. Det finns andra problem med grus, som jag gått och retat mig på länge. När gruset sopas bort på våren från körbanan på vägen mellan Dvärsätt och Krokom, så lämnas alltid gruset kvar i vägrenen. Skitjobbigt som cyklist, jag vet det eftersom jag cyklar den sträckan ganska ofta. Man cyklar ut i körbanan i ett par månader tills gruset försvunnit av sig själv.

Så nu har jag sagt tydligt till tjänstemannen. Hon ska ta reda på vem vi ska föra en dialog med, och påbörja den dialogen. Antagligen är det så, att Trafikverket måste ställa hårdare krav i sina upphandlingar och därmed också vara berett att betala mer. Men vi ska inte gå händelserna i förväg. Kanske det räcker med att påtala problemet, så blir det förbättring….?

Nåja, politiken verkar handla mer om droppen som urholkar stenen, än att peka med hela handen. Det gäller oftast att veta vad man vill – ungefär – och sedan börja föra en dialog med rätt personer. Man måste ha tålamod, och hålla bollar i luften i flera år.

Hur som helst – det finns säkert många flera exempel i Krokom på borttagning av grus som inte fungerar tillfredsställande.
Hör gärna av dig med tips och klagomål! Gärna här i bloggen, eller per telefon eller epost.

Owen Laws
Ordförande i Bygg- och miljönämnden i Krokoms kommun
070-6099678
owen.laws8 (at) gmail.com

_____________________________

Jag, Anna Hildebrand, och Karin Thomasson turas om med att skriva veckobrev till Miljöpartiet i Jämtlands läns hemsida. Tyvärr innebär problem med hemsidan att det kanske inte går att läsa inlägget där. Men här!