Sverigedemokraten Åke Durre ljuger och skräms

Insändare

Svar på en insändare av Åke Durre i Östersunds Posten 100209

Det är tragiskt och farligt när politiska partier försöker locka väljare genom att ljuga och skrämmas. Åke Durre (ÖP 9/2) säger att Sverigedemokraterna “stöder helhjärtat en human flyktingpolitk i Sverige”. Men hans sätt att argumentera är allt annat än humant.

Durre skriver att flyktingpolitken blivit en ”paradis för människosmuggling”, som om människosmuggling skulle bli ett mindre problem om vi stängde gränserna ännu mer. Jag tror snarare att det är just EU:s hårda flyktningpolitk, som skapat detta problem. Lösningen handlar om en humanare flyktingpolitk i Europa, inte en taggtrådsmur mot de fattiga.

Sedan skriver Durre att ”vi ensamma tar emot merparten av flyktingar”.

Men detta är ju ren och skär lögn. Det stämmer att Sverige tar emot många flyktingar och asylsökande i förhållande till vår storlek och befolkning, men det finns många länder som tar emot många flera totalt än vi gör. Enligt statistik från FNs flyktingorgan UNHCR (“2008: Global trends”, www.unhcr.org/4a375c426.html) gav världens länder nytt hem åt 88 800 flyktingar under 2008, av dessa kom bara 2 200 st till Sverige. Knappast någon ”merpart”.

Enligt UNHCR fanns det 839 000 registrerade asylsökande världen runt 2008. Sydafrika tog emot flest, hela 207 000, följt av USA (49 600), Frankrike (35 400) och Sudan (35 000). Enligt Migrationsverket (www.migrationsverket.se/info/791.html) kom 24 353 asylsökande till Sverige 2008, hela 33% mindre än föregående år. Inte heller här finns det någon ”merpart” att hämta.

Durre varnar för att över 90% av asylsökande inte kan styrka sin identitet. Men so what?  Det är väl inte så konstigt att man inte har med sig passet när man flytt hals över huvud? Det finns dessutom länder – som Somalia – som inte haft fungerande myndigheter som kan utfärdar pass överhuvudtaget. Och andra länder vars pass Sverige inte accepterar för att de är lättförfalskade, såsom de ökända irakiska passen. Visst måste det väl vara så att en del döljer sin identitet med flit. Men ska vi för den sakens skull vägra alla som inte kan styrka sin identitet asylprövning? Skulle det vara “humant”?

Sist ställer Durre grupper emot varandra genom att ställa kostnaden för ensamkommande flyktingbarn mot faktumet att väldigt många svenska barnfamiljer lever under existensminimum. Jag säger bara, att självklart har Sverige råd att vara “human” mot både sina barnfamiljer, och några tusen ensamkommande flyktingbarn. Så rika som vi är, allt annat vore skam. Dessutom är dessa ungdomar oftast förhållandevis lättintegrerade, de går i gymnasiet på en gång och lär sig språket snabbt. Rena vinsten för landet i längden.

Sverige tar emot flyktingar och asylsökande vuxna och ensamma barn eftersom det är rätt och humant att vara generöst mot folk som har det svårt. Det kallar jag för humant.

Ås 100210

Owen Laws (mp)

Insändaren i massmedia:

Östersunds Posten, 100215: Sverige har råd att vara humant . Följ kommentarerna!