Diskutera hur storregioner hotar svenska demokratimodellen!

Jaha, nu snackas det stornorrland igen. Trist, för det innebär slutet för den svenska demokratimodellen, utan att man någonsin pratar om den följden.

Det diskuteras aldrig hur storregioner påverkar den svenska demokratiska modellen. I Sverige är fortfarande den överväldigande majoriteten av politikerna fritidspolitiker. Men i en storregion är det omöjligt att vara en fritidspolitiker och samtidigt både vara insatt i regionen, jobba och ha ett liv. Det går inte.

Det enda rimliga alternativet är heltidsavlönade politiker. Och märk väl, det finns också tydliga fördelar med detta. Förutsättningarna att vara insatt och effektiv blir väldigt mycket större.

Men poängen är att det är inte det system vi har i Sverige, utan i Sverige bygger demokratin på att ett tvärsnitt av befolkningen gör en politisk värnplikt någon gång under sin livstid, och bidra med sina erfarenheter och kunskaper som “vanligt folk”.
Det är ett oerhört fint system som jag högaktar. Det har bidragit till att minimera klyftan mellan icke politiker och politiker. När grannen är politiker har man av många skäl dragit sig för att skälla urskilningslöst utan man istället tar ett snack över staketet, eller i trappuppgången eller ute på gården eller när man råkas på affären. Demokratin är (fortfarande) levande, och nära.

Det som retar mig är att storregioner innebär slutet för det systemet, och det diskuteras aldrig.

 • Thomas Dahlberg

  Det finns väl dessutom en risk (möjlighet) att kommuner kommer följa efter i att bilda större sammanslutningar. Jag ser ju t ex vissa fördelar med att slå ihop kommuner i jämtland till en större kommun…

  • Jo, den risken är uppenbar. Men jag tror inte ett dugg på kommunsammanslagningar, problemen är att staten har strypt åt kommunerna (och länen) ända sedan EU-anpassningarna började i början av 90-talet. Valuta- och räntekrisen som den konstlade och misslyckade kopplingen av kronans värde till ECU:n orsakade ledde omedelbart till en svångremspolitik från statens sida som enbart haft negativa konsekvenser för kommunerna.

   När staten börjar satsa på kommunerna igen, och slutar med sin centraliseringspolitik, så kommer väldigt många kommuner att få det bättre, vilket också leder till bättre befolkningsutveckling i väldigt många (men kanske inte alla) kommunerna.

   Att slå ihop konkursmässiga kommuner skapar inte nämnvärd bättre ekonomi!