“De flesta skattehöjande kommuner är borgerligt styrda”

Det menar Sveriges kommuner och landstings veckotidning Dagens Samhälle, i en intressant artikel om skattehöjningar i senaste numret, torsdag 21 november, nr 41.

I artikeln “Osynliga underskott ger skattehöjningar” (s. 24, tyvärr går den inte att läsa på nätet utan prenumeration) Visar att dittills så hade 16 kommuner beslutat att höja skatten nu inför 2014. Majoriteten av dessa kommuner är alltså borgerligt styrda.

Kommunerna är: Bollnäs, Mjölby, Gävle, Kristianstad, Nässjö, Ängelholm, Gotland, Hässleholm, Bräcke, Uddevalla, Lund, Gislaved, Lysekil, Värnamo, Vetlanda, Sävsjö.

Dessutom kommer minst 4 landsting att höja skatten 2014:

  • Västerbotten (S), 50 öre till 10,80 kr
  • Region Skåne (M), 30 öre till 10,69 kr
  • Kalmar Län (S), 50 öre till 11,37 kr
  • Kronoberg (M), 52 öre till 11,17 kr

Miljöpartiets förslag till landstingsfullmäktige på onsdag (27/11-13) är att Jämtlands läns landsting höjer skatten med 25 öre till 11,10 kr. Inte så dramatiskt alltså. Tänk på det nästa gång du skulle ha oturen att höra Christer Siwertsson dundra på om att kissa i byxorna och täta hålen (i kommentaren i LT).

“Landstingens ekonomi skriker efter förstärkning. Åtta landsting höjde skatten 2013. Fyra gör det 2014” enligt Dagens Samhälle, som knappast kan anklagas för att vara en vänstertidning.

Expressen visar skattehöjningar och sänkningar sedan 2006, och skriver att

“Samtidigt som regeringen sänker skatten måste många kommuner höja. Allianspolitikerna är kritiska mot sin regering.”
– Hade jag suttit där uppe hade jag gett pengar till kommunerna så att vi kan säkra skolan, säger Jens Persson, C, kommunalråd i Strängnäs, till Dagens Industri.”

Aftonbladet hänvisar också till Dagens Industri, och talar klarspråk:

“Regeringen fortsätter sänka skatterna – sedan 2006 med 139 miljarder kronor. Samtidigt har 218 av Sveriges 290 kommuner tvingats till raka motsatsen. Under samma period har invånarna i så många kommuner fått höljd skatt om både landstings- och kommunskatt räknas in, skriver Dagens Industri.
Och var höjningarna har skett följer enligt tidningen ett tydligt mönster. I rikare storstadskommuner med redan låg skatt har de sänkts. I de flesta andra har den höjts.”

Dags för Christer Siwertsson att vakna upp och inse att det stora problemet för Sveriges kommuner och landsting – och den svenska välfärden – är den moderatledda regeringen. De riktigt stora hål som verkar behöva tätas, är i regeringens skattesänkarbyxor. De är rejält nedkissade vid det här laget.