Uttalande med anledning av Miljöpartiet i Umeås pressmeddelande idag

– Mina försök till dialog med de styrande inom Miljöpartiet i Umeå har bemötts först av tystnad, nu av angrepp. Detta visar hur verklighetsfrånvända och desperata vissa inom ledningen är, menar Owen Laws, nyinflyttad till Umeå sedan årsskiftet men aktiv inom Miljöpartiet i Jämtlands län sedan 20 år tillbaka.

Jag skickade ett konstruktivt brev internt, och bemöttes med kompakt tystnad. Det är faktiskt jag som tagit initiativ till en dialog. Men den gruppering som styr Miljöpartiet i Umeå verkar enbart vara intresserad av att behålla makten. Deras sätt att bemöta mig är mycket sorgligt och beklagligt, säger Owen Laws.

Den styrande gruppen försöker nu tysta mig med en rad desperata åtgärder:

  • Grundlösa påståenden i pressmeddelandet om personangrepp
  • Igår såg jag att mina inlägg, bl.a. brevet till ledningsgruppen, har tagits bort från den gogglegrupp som är till för medlemsdiskussion. Jag skickade ett mejl till gruppen och frågade varför.
  • Det mejlet visades inte i gruppen, vilket innebär att mina eller alla inlägg i gruppen nu har börjat granskas före publicering. Så var det inte förut.
  • Idag är jag nu helt avstängd från denna grupp. Jag kommer inte längre in, ser inte inläggen.
  • Jag har också avstängts från det GoogleDrive-konto som är öppet för medlemmar, där partiet lägger upp kallelser, styrande dokument med mera.
  • Jag lade för några dagar sedan in ett inlägg på Miljöpartiet i Umeås Facebooksida med information om extra årsmötet den 2 maj. Detta inlägg har inte publicerats.
  • Jag skrev i morse en kort kommentar till dagens pressmeddelandet på Facebooksidan, som har tagits bort.

Trots att partiet har skakats av demokratiproblem under många år, vilket efter valet lett till avhopp från fullmäktigegruppen och ingripande från partiledningen i Stockholm, slår för några dagar sedan i en artikel i VK en representant för ledningsgruppen ifrån sig och påstår att det inte finns några demokratiproblem. Ett obegripligt påstående. Tvärtom visar deras agerande mot mig att demokratiproblemen är mycket allvarliga.

Om de tror att de kan tysta mig genom ett så taffligt agerande, så har de verkligen fel. Jag är fortfarande beredda att delta i en konstruktiv dialog för partiets bästa och väntar med spänning på att ledningen ska höra av sig istället för att slå ifrån sig. Men jag låter mig inte tystas, avslutar Owen Laws

BACKGRUND
Vid ett mycket dåligt förberett och kaosartat årsmöte 15/3 försöker den styrande gruppen inom Miljöpartiet tvinga årsmötet att acceptera omval av den sittande valberedningen, trots att ledningsgruppen inte fått behandla ärendet innan utan bara ledningsgruppens sammankallande, och trots att medlemmarna inte fått möjlighet att lämna nomineringar. Valberedningens förslag i övrigt behandlades trots att det inte hade skickats ut i förväg och inte delades ut vid årsmötet utan enbart föredrogs muntligt. Dessutom hade inte valberedningen berett val av de fyra kongressombud som avdelningen har rätt till. Trots detta så drevs igenom tidigt under mötet ett beslut om att inga nomineringar fick lämnas på mötet. Röstsiffrorna var 23-13. En helt absurd situation alltså.

Det fanns inte heller någon balansräkning tillgänglig för årsmötesdeltagarna, något som verkligen hade behövts då det uppdagades under mötet att det fanns konton med stora belopp som inte framgick av resultaträkningen. Ett förslag till verksamhetsplan visade sig inte innehålla några mätbara mål. Det fanns inte heller några formuleringar om hur ledningsgruppen avsåg att hantera de demokratiska problem inom partiet som skakat partiet de senaste åren, lett till avhopp ur fullmäktigegruppen, och föranlett ett erbjudande om hjälp från partiet på central nivå.

Till slut beslutade årsmötet att 3 frågor skulle behandlas vid ett extra årsmöte:
– Val av valberedning
– Val av 4 kongressombud
– Fastställande av verksamhetsplan.

(Detta årsmötet är planerat till 2/5, kl. 14-16 på konferenslokalen Ryttmästaren, på stadshusområdet. Medlemmar har kallats, och har möjlighet att lämna nomineringar och förslag när det gäller verksamhetsplanen senast 10/4.)

Efter årsmötet skrev jag ett brev med “reflektioner och förslag” med anledning av det jag hade upplevt på årsmötet. Jag riktade brevet “Till MP-Umeå ledningsgrupp, valberedning, samt årsmötesdeltagare gm partiets medlemsgooglegrupp”. Brevet mejlades till partiets epostadress, ledningsgruppens sammankallande Nasser Mossleh, riksdagsledamoten Jabar Amin (som var med på årsmötet), och till partisekreteraren Anders Wallner för kännedom.

Med utgångspunkten i 20 års erfarenhet som aktiv miljöpartist i Jämtlands län tänkte jag att jag kanske kunde bidra konstruktivt till en positiv förändring i Umeå. Jag såg att mycket av problemen på detta årsmöte berodde på dåliga förberedelser och otydliga rutiner.

Men ack så fel jag hade. I stället för att inleda en dialog med mig möttes brevet av en kompakt tystnad. Jag fick ett inofficiellt bemötande, av Jabar Amin, som även gick till partisekreteraren för kännedom. Detta besvarade jag. Men ledningsgruppen hörde inte av sig. När massmedia fick tag på brevet valde jag att inte kommentera, eftersom det var aldrig meningen att brevet skulle nå ut till massmedia. Trots min återhållsamhet väljer representant för ledningsgruppen Alireza Mosahafi att påstå för Västerbottens-Kurriren 4/4 att “det finns inga demokratiproblem” inom Miljöpartiet.

Först då väljer jag att offentliggöra mitt brev och uttala mig i massmedia.
Några personangrepp från min sida har inte förekommit.