Landstinget smygfördubblade mandatstödet. Miljöpartiet överklagar.

PRESSMEDDELANDE
Från Miljöpartiet de Gröna i Jämtlands läns landsting

I oktober tog landstingsfullmäktige i Jämtlands län ett beslut som innebär att det mandatbundna partistödet mer än fördubblas, från 4,5 mkr till ca 9,5 mkr.
Innebörden av beslutet framgick inte av handlingarna, och storleken på ökningen gick inte heller att härleda i handlingarna.

Beslutet togs i samband med att man beslöt om den politiska organisationen från 2015. I det ärendet avskaffades samtliga beredningen och ännu mera ansvar fördes över till landstingsstyrelsen, samt ökningen av mandatstödet. Åtgärderna kopplades ihop.
Samtidigt avslogs miljöpartiets motion och yrkande om att avlasta landstingsstyrelsen genom inrättande av en Hälso- och sjukvårdsnämnd.

Den öppna, genomskinliga, demokratiska dialogen försvinner in i partikassan. Istället för att diskutera med andra politiker i nämnder och styrelsen där alla får samma information och har likartade förutsättningar, kommer den politiska dialogen alltmer ske bakom lykta partidörrar, mellan partikamrater. Det är en farlig utveckling.

Miljöpartiet har aktivt drivit frågan om en utvecklad demokrati i landstinget, men istället blev det en svår nederlag för demokrati och öppenhet i Jämtlands län.

– Fördubblingen av mandatstödet, som skedde i det dolda, är en skam. Det är intressant att det förslaget stöddes av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Folkpartiet.

Det kommer att bli väldigt svårt att agera politiskt kommande mandatperiod på de premisserna, eftersom det blir så få politiska organ att arbeta inom. Den öppna, genomskinliga, demokratiska dialogen försvinner in i partikassan. Istället för att diskutera med andra politiker i nämnder och styrelsen där alla får samma information och har likartade förutsättningar, kommer den politiska dialogen alltmer ske bakom lykta partidörrar, mellan partikamrater. Det är en farlig utveckling, menar Owen Laws, gruppledare för Miljöpartiet i Jämtlands läns landsting.

Bilagor:
– Överklagan (som även klistras in här nedan)
– Beslutsunderlaget till fullmäktige i oktober. Se sidan 52 och 53 i filen.
– Protokollet, se §184

För information:
Owen Laws, 070-6099678

_____________________
Owen Laws
Gruppledare
Miljöpartiet de gröna
Jämtlands läns landsting
070-6099678
owen.laws8
owen.laws
www.owenlaw.se

131126

Till förvaltningsrätten

Överklagan av beslut i Jämtlands läns landsting den 22-23 oktober 2013,
§184 Översyn av den politiska organisationen efter 2014 (LS/620/2012)
(Ärende 16 vid sammanträdet)

Laglighetsprövning begärs då beslutet strider mot 2 Kap 10 § i kommunallagen genom att stora partier gynnas otillbörligt genom en stor, dold ökning av det mandatbunda partistödet.

Med hänvisning till KL 10 Kap 8 § anför undertecknad även att beslutet inte kom till i laga ordning då storleken på ökningen av det mandatbundna partistödet inte i beslutsunderlaget vare sig framgick eller gick att härleda.

Landstingsfullmäktige antog i beslutspunkt 4 dokumentet “Regler för stöd till de politiska partierna inom Jämtlands läns landsting inklusive antagen ändring”. Kapitel 6 i detta dokument lyder enligt följande:
“För mandatperioden utgår partistöd för användning till egna dagar till ersättare i fullmäktige. Stödet motsvarar 30 dagar per mandat för ordinarie ledamot i fullmäktige. Stödet motsvarar det som ordinarie ledamot har rätt till för sina egna dagar; förrättningsarvode, förlorad arbetsförtjänst, restids-, traktaments- och reseersättning. Kostnader för konferenser och liknande ingår inte.”

30 dagar per mandat för ordinarie ledamot i landstingsfullmäktige enligt ovan innebär att det mandatbundna partistödet (som regleras i kap 3 i detta dokument) ökar med ett belopp som torde motsvara 5 mkr totalt per år. Ett belopp som inte vare sig framgår eller kan härledas av underlaget.

I kapitel 3 fastställs däremot det mandatbunda partistödet till “82 593 kronor per mandat, exklusive kostnader, år 2014”. Med 55 landstingsledamöter blir då det mandatbunda stödet exklusive kostnader, 4 542 615 kr.

Landstingsfullmäktiges beslut vad gäller kapitel 6 i Regler för stöd till de politiska partierna inom Jämtlands läns landsting innebär således en fördubbling av det mandatbundna stödet, utan att denna effekt vare sig presenterades, analyserades eller gick att härleda. Beslutet gömdes i ett särskilt kapitel i dokumentet istället för i kapitel 3 som behandlar just mandatbundet partistöd. Det är dessutom omöjligt att i beslutsunderlaget räkna fram hur mycket pengar 30 dagar per mandat blir.

Grundstöd till de politiska partierna regleras i kap 2 i Regler för stöd till de politiska partierna inom Jämtlands läns landsting. Detta stöd förändrades inte, utan fastställdes till 100 889 kr per parti för år 2014.

Owen Laws
Gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Jämtlands läns landsting

131126 Överklagan politiska org.pdf

Protokoll+landstingsfullmäktige+2013-10-22–23.pdf

Politiska organsiationen Ärende+nr+16.pdf

I massmedia:
Länstidningen 131126: MP känner sig lurade – överklagar beslut