Miljöpartiet lägger egen budget och bryter majoritetssamarbetet i Jämtlands läns landsting

PRESSMEDDELANDE
Från Miljöpartiet de Gröna i Jämtlands läns landsting

Miljöpartiet lägger en egen budget vid sidan av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och bryter därmed majoritetssamarbetet.

Landstinget behöver en ekonomisk grundstomme för att pågående utvecklingsarbete ska kunna fortgå och tidigare års underskott återställas.

Miljöpartiet i landstinget ser därför i nuläget att en skattehöjning är den enda vägen. Därför kommer vi på landstingsfullmäktige på onsdag att yrka för att landstingsskatten höjs med 25 öre till 11.10.

– Det pågår mycket positivt i landstinget, men för att det ska lyckas fullt ut behövs en stabil ekonomi. Det är kontraproduktivt att göra neddragningar samtidigt som man genomför utvecklingsarbeten. Vi vet också vilka utmaningar hälso- och sjukvården står inför med skenande kostnader, bristyrken och höga ohälsotal, säger Anna Hildebrand Miljöpartiets landstingsråd.

– Vi kan inte stå upp för en budget som ligger så på marginalen och där vi vet att det finns områden som är underfinansierade. Vi tror helt enkelt inte på att det går att klara budgeten, återställa underskotten och utveckla verksamheten utan nya intäkter, säger Karin Österberg ersättare för Miljöpartiet i landstingsstyrelsen.

– Vi tar ansvar för att inte lägga en ofinansierad budget. En budget som vilar på vaga förhoppningar om ökade intäkter och effektiviseringar som vi ännu inte kan bedöma effekten av är ohållbar, säger Owen Laws Miljöpartiets gruppledare i landstingsfullmäktige.

För information:

Anna Hildebrand, landstingsråd: 070-612 75 95
Karin Österberg, politisk sekreterare: 070-586 65 79

I massmedia:
Länstidningen 131125: 25 öre satte stopp för samarbete
Östersunds Posten 131125: Miljöpartiet bryter med S och V
Östersunds Posten 131126: Vänsterpartiet stärker Positionen
Radio Jämtland 131126: V nobbar MP:s skattehöjning trots tidigare utspel